Indjobsportal.In

Notification | Admit Card | Study Material | Result

Uttarakhand GK & Current Affairs Objective Type Questions

Uttarakhand GK & Current Affairs Objective Type Questions (उत्तराखंड सामान्य ज्ञान)- Latest current affairs and general knowledge questions of Uttarakhand state are the most helpful for competitive exams in Uttarakhand. So for this reason here we are going to share Uttarakhand GK objective questions in Hindi with answer for you.  Just read these objective type questions of Uttarakhand General Knowledge & Current Affairs from here which is selected by our top level experts.

General knowledge & Current Affairs are the mostly asked in the government recruitment. If you’re preparing for the State govt exams for Uttarakhand then you have to complete knowledge of Uttarakhand State along with GK & Current Affairs. we have brings here complete information of Uttarakhand State & top 100 current Affairs of Uttarakhand of this year. read these general knowledge & Current Affairs questions and answers of Uttarakhand from below:

About Uttarakhand : Uttarakhand GK-

Uttarakhand State is often referred as the “Devbhumi” due to many Hindu temples. Uttarakhand is the only Indian state where the official language status to Sanskrit. Uttarakhand has the highest percentage of Brahmins of any state in India. Ganga and Yamuna is the two largest river which is known as the glariers of Uttarakhand. Uttarakhand was formed in November 9, 2000 and population of Uttarakhand is 10,116,752. Uttarakhand is known for its natural beauty of the Himalayas, the Bhabhar and the Terai. It borders the Tibet on the north; the Mahakali Zone of the Far-Western Region, Nepal on the east; and the Indian states of Uttar Pradesh to the south and Himachal Pradesh to the west and north-west as well as Haryana to its south-western corner. The state is divided into two divisions, Garhwal and Kumaon, with a total of 13 districts.

Uttarakhand has a total area of 53,483 km2, of which 86% is mountainous and 65% is covered by forest. Most of the northern part of the state is covered by high Himalayan peaks and glaciers. In the first half of the nineteenth century, the expanding development of Indian roads, railways and other physical infrastructure was giving rise to concerns over indiscriminate logging, particularly in the Himalaya. Two of the most important rivers in Hinduism originate in the region, the Ganges at Gangotri and the Yamuna at Yamunotri. These two along with Badrinath and Kedarnath form the Chota Char Dham, a holy pilgrimage for the Hindus. The state hosts the Bengal tiger in Jim Corbett National Park, the oldest national park of the Indian subcontinent. The Valley of Flowers, a UNESCO World Heritage Site located in the upper expanses of Bhyundar Ganga near Joshimath in Gharwal region, is known for the variety and rarity of its flowers and plants. One who raised this was Sir Joseph Dalton Hooker, Director of the Royal Botanic Gardens, Kew, who visited the region. As a consequence, Lord Dalhousie issued the Indian Forest Charter in 1855, reversing the previous laissez-faire policy. The following Indian Forest Act of 1878 put Indian forestry on a solid scientific basis. A direct consequence was the founding of the Imperial Forest School at Dehradun by Dietrich Brandis in 1878. Renamed the ‘Imperial Forest Research Institute’ in 1906, it is now known as the Forest Research Institute (India). The model “Forest Circles” around Dehradun, used for training, demonstration and scientific measurements, had a lasting positive influence on the forests and ecology of the region. The Himalayan ecosystem provides habitat for many animals (including bharal, snow leopards, leopards and tigers), plants, and rare herbs. Two of India’s largest rivers, the Ganges and the Yamuna, originate in the glaciers of Uttarakhand, where they are fed by myriad lakes, glacial melts and streams.

Uttarakhand District Cooperative Bank Admit Card Now Available

Uttarakhand District Cooperative Bank Complete Syllabus

Uttarakhand GK & Current Affairs –

1.When did the famous ‘Gauchar’ fair begin?

(A) 1930
(B) 1951
(C) 1961
(D) 1943

2. Why did the place ‘Malpa’ came into light?

(A)Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade
(D) Sports

3.When and by whom was Uttaranchal Development Council formed?

(A)May 30-31, 1982 by Dr. D. D. Pant
(B) August 15, 1958 by Govind Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban Singh Jina
(D) November 9, 2000 by Nityanand Swami

4. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha ?

(A) 1st August, 2000
(B) 5th August, 2000
(C) 28th August, 2000
(D) 30th August, 2000
Ans : (A)

5. What is the primary driver of the development of Uttarakhand ?

(A) Land and personality of bumpy individuals
(B) Backwardness, neediness, disservice and movement
(C) Protection of slope people groups society
(D) Political awarness of bumpy individuals
(Ans : B)

6. Among the High Courts of the nation, the Uttarakhand High Court positions—

(A) eighteenth
(B) nineteenth
(C) twentieth
(D) 21st
(Ans : C)

7. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttarakhand ?

(A) third July
(B) fifth July
(C) eighth July
(D) fifteenth July
(Ans : B)

8. What number of regions arrive in Uttarakhand ?

(A) 10
(B) 12
(C) 13
(D) 15
(Ans : C)

9. As per 2011 statistics the aggregate populace of Uttarakhand is—

(A) 1.00 Crore
(B) 1.01 Crore
(C) 1.11 Crore
(D) 1.02 Crore
(Ans : B)

10. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?

(A) Dehradun
(B) Pithoragarh
(C) Udham Singh Nagar
(D) Almora
(Ans : A)

11. Where is Lal Bahadur Shastri Academy arranged?

(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Almora
(Ans : B)

12. In which locale of Uttarakhand is the state woodland administrations school arranged?

(A) Nainital
(B) Sri Nagar
(C) Dehradun
(D) Pauri
(Ans : C)

13. Chipko Movement is connected with—

(A) Forest protection
(B) Wild life preservation
(C) Air protection
(D) Water preservation
(Ans : A)

14. Main source of income / Revenue of Uttarakhand is ?

(A) Energy
(B) Forest resources and tourism
(C) Industry
(D) Agriculture
Ans : (B)

15 Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?

(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Almora
Ans : (B)

16. Corbett National Park is situated in which district of Uttarakhand ?

(A) Chamoli
(B) Nainital
(C) Rishikesh
(D) Garhwal
Ans : (B)

17. Where is the Sat-tal lake situated at Uttarakhand ?

(A) Nainital
(B) Chamoli
(C) Almora
(D) Pauri
Ans : (A)

18. Which of the following passes is in Uttarakhand?

(A) Mana
(B) Darma
(C) Kungri-Bigri
(D) Lipulekh
Ans : (A)

19. What is the main cause of the formation of Uttarakhand ?

(A) Land and identity of hilly people
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration
(C) Protection of hill peoples culture
(D) Political awarness of hilly people
Ans : (B)

Uttarakhand District Cooperative Bank Sample Papers, Previous Year Exam Papers

Uttarakhand Group C Samuh G Recruitment 2016 For 332 Junior Assistant & Other Posts

20. How many types of forests are found in Uttarakhand ?

(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) Five
Ans : (A)

21. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi?

(A) Almora (Kausani)
(B) Nainital
(C) Badri Nath
(D) Pithoragarh Singh
Ans : (A)

22. At present what is the area of Uttarakhand ?

(A) 53.483 km2
(B) 55,420 km2
(C) 50,343 km2
(D) 52,530 km2
Ans : (A)

23. To which Wadia Institute of Dehradun is related?

(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
(D) Engineering

24. Which of the following is not properly matched?

(A) Chandi Prasad Bhatt— Environment
(B) Bachhendri Pal— Mountaineering
(C) Jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri — Politics

24. Who among the following is called the ‘Gandhi’ of Uttarakhand?

(A)Sunder Lal Bahuguna
(B)Indramani Badoni
(C)Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

25.Who established the ‘Santikunj’in Haridwar?

(A)Swami Ramteertha
(B)Swami Sahajanand
(C)Pt. Sri Ram Shanna
(D) Vivekanand

26. Who was the founder of Katorie’s dynasty

(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

27.Who made Garhwal Painting?

(A) Mukundilal
(B)Gumani Pant
(C)Maula Ram
(D)Vishvambhar Datt Chandola

28. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central University?

(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(0) January 26, 2009

29. Where did Mahatma Gandhiwrote ‘Anashakti Yoga Tika’?

(A)Kausani
(B)Almora
(C) Haridwar
(D) Pauri

30. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?

(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Almora
Ans: (B)

31. In which of the following districts are the maximum no. of scheduled tribes people found?

(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Tehri Garhwal
(D) Pithoragarh
Ans: (A)

32. Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks—

(A) 18th
(B) 19th
(C) 20th
(D) 21st
Ans: (C)

33. What is the percentage of forested area in Uttarakhand ?

(A) 60%
(B) 61%
(C) 63%
(D) 49%
Ans: (C)

34. According to 2011 census the total population of Uttarakhand is—

(A) 1.00 Crore
(B) 1.01 Crore
(C) 1.11 Crore
(D) 1.02 Crore
Ans: (B)

35. In which district of Uttarakhand is the state forest services college situated?

(A) Nainital
(B) Sri Nagar
(C) Dehradun
(D) Pauri
Ans: (C)

36. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) situated?

(A) Dehradun
(B) Pithoragarh
(C) Udham Singh Nagar
(D) Almora
Ans: (A)

37. Tiger project is related with—

(A) Corbett National Park
(B) Dudhwa National Park
(C) Nanda Devi National Park
(D) Rajaji National Park
Ans : (A)

RSMSSB Recruitment 2016 For 1585 Livestock Assistant Posts

VYAPAM Recruitment 2016 For 863 Sub Inspector & Other Posts

38. Where is the Sarovar Nagri in the state?

(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Ranikhet
(D) Badri Nath
Ans : (A)

39. Where is the tradition of Long and Bhella dance in Uttarakhand ‘?

(A) Garhwal
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Dehradun
Ans : (A)

40. The economy of Uttarakhand is known as—

(A) Stable economy
(B) Money order economy
(C) Borrowed economy
(D) Unstable economy
Ans : (B)

41. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?

(A) Dehradun (B) Pithoragarh (C) Udham Singh Nagar (D) Almora

(Ans : A)

42. Where is Lal Bahadur Shastri Academy arranged?

(A) Dehradun (B) Mussoorie (C) Nainital (D) Almora

(Ans : B)

43. In which locale of Uttarakhand is the state woodland administrations school arranged?

(A) Nainital (B) Sri Nagar (C) Dehradun (D) Pauri

(Ans : C)

44. Chipko Movement is connected with—

(A) Forest protection (B) Wild life preservation

(C) Air protection (D) Water preservation

(Ans : A)

45. The principal pioneer of the nation who possessed the obligation of neediness and backwardness of Uttarakhand was—

(An) Atal Behari Bajpai (B) Lal Krishan Adwani

(C) Mrs. Indra Gandhi (D) Pt. Jawahar Lal Nehru

(Ans : C)

46. What is the primary driver of the development of Uttarakhand ?

(A) Land and personality of bumpy individuals (B) Backwardness, neediness, disservice and movement

(C) Protection of slope people groups society (D) Political awarness of bumpy individuals

(Ans : B)

47. Among the High Courts of the nation, the Uttarakhand High Court positions—

(An) eighteenth (B) nineteenth (C) twentieth (D) 21st

(Ans : C)

48. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttarakhand ?

(A) third July (B) fifth July (C) eighth July (D) fifteenth July

(Ans : B)

49. What number of regions arrive in Uttarakhand ?

(A) 10 (B) 12 (C) 13 (D) 15

(Ans : C)

50. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttarakhand ?
(A) 3rd July, (B) 5th July, (C) 8th July, (D) 15th July
Ans : B

51. How many Polytechnic colleges are there in Uttarakhand ?
(A) 7, (B) 6, (C) 5, (D) 8
Ans : C

52. The proposed no. of Uttaranchal Vidhan Sabha members is-
(A) 60, (B) 70, (C) 75, (D) 80
Ans : B

53. Where is the agriculture universities in Uttarakhand ?
(A) Pant Nagar (Nainital), (B) Pauri, (C) Rudra Prayag, (D) Roorkee (Haridwar)
Ans : A

54. Where has the wild life protection training centre been established in Uttarakhand ?
(A) Almora, (B) Kalagarh, (C) Nainital, (D) Chamoli
Ans : B

55. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi?
(A) Almora (Kausani), (B) Nainital, (C) Badri Nath, (D) Pithoragarh Singh
Ans : A

56. The first leader of the country who owned the responsibility of poverty and backwardness of Uttarakhand was-
(A) Atal Behari Bajpai, (B) Lal Krishan Adwani, (C) Mrs. Indra Gandhi, (D) Pt. Jawahar Lal Nehru
Ans : C

57. What is Lansdowne?
(A) A tourist place, (B) An industrial area, (C) A recreational place, (D) None of these
Ans : A

58. Which one of the following cities is situated at river terraces?
(A) Dev Prayag, (B) Sri Nagar, (C) Pauri, (D) Chakarata
Ans : B

59. What is the main cause of the formation of Uttarakhand ?
(A) Land and identity of hilly people, (B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration, (C) Protection of hill peoples culture, (D) Political awareness of hilly people
Ans : B

60. The 2001-2011 decade increase in the population of Uttarakhand is-
(A) 20%, (B) 19.5%, (C) 19.17%, (D) 19 %
Ans : C

61. Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks-
(A) 18th, (B) 19th, (C) 20th, (D) 21st
Ans : C

62. Main source of income of Uttarakhand is-
(A) Energy, (B) Forest resources and tourism, (C) Industry, (D) Agriculture
Ans : B

63. How many districts are there in Uttarakhand ?
(A) 10, (B) 12, (C) 13, (D) 15
Ans : C

64. Where is the Sahastradhara water fall ?
(A) Badri Nath, (B) Mussoorie, (C) Pithoragarh, (D) Kedar-Nath
Ans : B

65. Tiger project is related with-
(A) Corbett National Park, (B) Dudhwa National Park, (C) Nanda Devi National Park, (D) Rajaji National Park
Ans : A

66. Which is the first state assembly to establish its separate website?
(A) Jharkhand, (B) Uttarakhand, (C) Chhattisgarh, (D) Manipur
Ans : B

67. When was the Kumaon Council formed?
(A) 1927, (B) 1928, (C) 1926, (D) 1925
Ans : C

68. Which of the following passes is in Uttarakhand ?
(A) Mana, (B) Darma, (C) Kungri-Bigri, (D) Lipulekh
Ans : A

69. In which region of Uttarakhand is ‘Nagrik and Soyam forest development project’ launched?
(A) Kumaon region, (B) Garhwal region, (C) Both in (A) and (B), (D) Entire state
Ans : C

70. Where is the China peak situated?
(A) Chamoli, (B) Almora, (C) Uttar Kashi, (D) Nainital
Ans : D

71. Where is the maximum rice grown in Uttarakhand ?
(A) Nainital, (B) Dehradun, (C) Uddham Singh Nagar, (D) Haridwar
Ans : B

72. The historic achievement of mountai neer Bachhendri Pal is-
(A) Comet and Gamin victory, (B) Mount Black victory, (C) Guide to new mountaineers, (D) Mount Everest victory
Ans : D

73. Who was the leader of Utthan-Parishad in Uttarakhand ?
(A) Soban Singh Jeena, (B) Taradutt Pandey, (C) Badridatt Pandey, (D) Daya Krishna
Ans : C

74. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?
(A) Nityanand Swami, (B) Surjeet Singh Barnala, (C) Govind Ballabh Pant, (D) Narain Dutt Tiwari
Ans : A

75. When did the earthquake occur in Uttar Kashi ?
(A) In 1990, (B) In 1991, (C) In 1992, (D) In 1998
Ans : B

76. The percentage of total literacy in Uttarakhand is-
(A) 70%, (B) 75%, (C) 71.6%, (D) 67.75%
Ans : C

77. The national poet Sumitra Nandan Pant was the resident of-
(A) Kausani (Almora), (B) Nainital, (C) Bageshwar, (D) Almora
Ans : A

78. Which one of the following is not the policy matter of New Industrial Policy of Uttarakhand ?
(A) No Subsidy to new industries, (B) 2% rebate of interest at the loan of 2 lac, (C) Rehabilitation of handicrafts, handloom industries etc, (D) To exempt from tax upto five years
Ans : D

79. What is the total percentage of population having the age group of 0 to 6 in Uttarakhand ?
(A) 15.56%, (B) 16.04%, (C)17.32%, (D) 14.15%
Ans : A

80. Kaushik Samiti recommended the appropriate place for Uttarakhand capital-
(A) Dehradun, (B) Gairsain, (C) Haridwar, (D) Haldwani
(Ans : B)

81. Who has been appointed the 1st Advocate General of Uttarakhand ?
(A) Sudhansu Dhulia, (B) Nanda Ballabh Tiwari, (C) U.K. Uniyal, (D) G.C.S. Rawat
Ans : A

82. The origin of Pindar river is from-
(A) Milam, (B) Badri Nath, (C) Pindari Glacier, (D) Kedar Nath
Ans : C

83. Who was appointed the first Registrar General of Uttarakhand High Court?
(A) L.P. Nathani, (B) G.C.S. Rawat, (C) M.M. Ghandiyal, (D) Sudhansu Dhulia
Ans : B

84. Who is the first Chairman of the Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani, (B) K. Arya, (C) Ajay Vikram Singh, (D) Ashok Kant Saran
Ans : A

85. Who said “Ranikhet is one of the beautiful hill stations of Uttarakhand” ?
(A) Justice William C. Douglas, (B) Mahatma Gandhi, (C) Rajendra Prasad, (D) Sumitra Nandan Pant
Ans : A

86. Who presented the 1st budget (State Budget) 2001-2002, on 3rd May, 2001 in Uttarakhand Vidhan Sabha ?
(A) Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank, (B) Nitya Nand Swami, (C) Prakash Pant, (D) Matwar Singh Bhandari
Ans : A

87. Where has an I.I.T. in collaboration with I.I.T. Switzerland been opened?
(A) Dehradun, (B) Nainital, (C) Chamoli, (D) Almora
(Ans : B)

88. Who has the record of being Protem speaker for maximum period i.e. (46 days) ?
(A) Dharam Singh (U. P. Assembly), (B) InderSinghNamdhari (Jharkhand Assembly), (C) Kazi Mohiuddin (Uttarakhand Assembly), (D) Rajendra Prasad Shukla (Chhattisgarh Assembly)
Ans : C

89. Who was the first Prime Minister to announce the formation of Uttarakhand state on indepences day?
(A) Atal Bihari Bajpai, (B) Rajeev Gandhi, (C) Chandrashekhar, (D) H.D. Devgowda
Ans : D

90. At which place does river Bhagirathi merge with Alakananda ?
(A) Rudra Prayag, (B) Tehri, (C) Dev Prayag, (D) Rishikesh
Ans : C

91. Where is the museum situated at Uttarakhand ?
(A) Mussoorie, (B) Nainital, (C) Ranikhet, (D) Dehradun
Ans : D

92. Who among the following is the present chief Minister of Uttarakhand?
(A) Naraya dutt Tiwari
(B) B.C.Khanduri
(C) B.L.Joshi
(D) Chand Lal Shah
Ans : (B)

93. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha ?
(A) 1st August, 2000
(B) 5th August, 2000
(C) 28th August, 2000
(D) 30th August, 2000
Ans : (A)

94. Main source of income of Uttarakhand is—
(A) Energy
(B) Forest resources and tourism
(C) Industry
(D) Agriculture
Ans : (B)

95. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Almora
Ans : (B)

96. Corbett National Park is situated in which district of Uttarakhand ?
(A) Chamoli
(B) Nainital
(C) Rishikesh
(D) Garhwal
Ans : (B)

97. Where is the Sat-tal lake situated at Uttarakhand ?
(A) Nainital
(B) Chamoli
(C) Almora
(D) Pauri
Ans : (A)

98. Which of the following passes is in Uttarakhand?
(A) Mana
(B) Darma
(C) Kungri-Bigri
(D) Lipulekh
Ans : (A)

99. What is the main cause of the formation of Uttarakhand ?
(A) Land and identity of hilly people
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration
(C) Protection of hill peoples culture
(D) Political awarness of hilly people
Ans : (B)

100. How many types of forests are found in Uttarakhand ?
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) Five
Ans : (A)

101. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi?
(A) Almora (Kausani)
(B) Nainital
(C) Badri Nath
(D) Pithoragarh Singh
Ans : (A)

102. At present what is the area of Uttarakhand ?
(A) 53.483 km2
(B) 55,420 km2
(C) 50,343 km2
(D) 52,530 km2
Ans : (A)

103. In which region of Uttarakhand is ‘Nagrik and Soyam forest development project’ launched ‘?
(A) Kumaon region
(B) Garhwal region
(C) Both in (A) and (B)
(D) Entire state
Ans : (C)

104. At the bank of which river is Rishikesh pilgrim centre in Uttarakhand situated?
(A) Ghaghara
(B) Ganga
(C) Sharda
(D) Yamuna
Ans : (B)

105. Chandi Prasad the dignity of Uttarakhand, was awarded the international prize, what is that prize?
(A) Nobel prize
(B) Oskar prize
(C) Ramon Magsaysay Prize
(D) None of these.
Ans : (C)

106. Which is the small Kashmir of Uttarakhand ?
(A) Mussoorie
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Pithoragarh
Ans : (D)

Rate this post
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Copyright © 2014 - 2017 IndJobsPortal.In | Latest Govt Jobs 2017 | Bank Jobs 2017 | SSC-CGL Recruitments | Latest Notifications | Railway Jobs 2017 | GK & Current Affairs 2017