Rundown Of Some Current Affairs Questions, October Month 2014

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge amd Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awarness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of October 2014 month from all categories:

Question 1: What is the name of the social Networking Website Of Google Search Engine whose operations were closed from 30 September 2014?

Answer 1: Orkut is the social Networking Website Of Google Search Engine whose operations were closed from 30 September 2014.

Question 2: What are the names of two Indian referees scripted Indian football history when they officiated in the Asian Games women’s semifinal match featuring Women’s World Champions Japan in Incheon on 30 September 2014?

Answer 2: Maria Rebello Piedade and Uvena Fernandes.

Question 3: The rates of the tatkal tickets of Indian Railways went up from October 2014 with the railways deciding to sell 50% of the quota tickets using dynamic fare system. The ‘Premium Tatkal Ticket scheme’ became operational in how many trains from 1 October 2014?

Answer 3: The ‘Premium Tatkal Ticket scheme’ became operational in Eighty trains from 1 October 2014.

Question 4: What is the name of the British hostage who was shown being beheaded in a video released on 3 October 2014 by Islamic State militants?

Answer4: Alan Henning is the British hostage who was shown being beheaded in a video released on 3 October 2014 by Islamic State militants.

Question 5: How many total medals were won by Indian the Indian contingent in 17th Asian Games 2014?

Answer 5: The Indian contingent at 17th Asian Games concluded its campaign on 3 October 2014 as no Indian athletes would feature in any event on 4 October, the last day of the games. 57 Total Medals were won by Indian contingent in 17th Asian Games 2014.

Question 6: Norwegian couple May-Britt Moser, Edvard Moser and Anglo-American John O’Keefe were announced as the winner of the Nobel Prize 2014 for Medicine on 6 October 2014, In Which area they rewarded ?

Answer 6: They solved the mystery ,”How does the brain create a map of the space surrounding us and how can we navigate our way through a complex environment”?

Question 7: India is among the 5 group of countries will start work on the world’s biggest telescope in the United States. This will enable to identify an object as small as coin from a distance of 500 km. The other four countries involved in this project include the U.S., Japan, China and Canada. Where this telescope will be established?

Answer 7: Mauna Kea volcano in on Hawaii Island in U.S.

Question 8: What is the name of the phone application (app), the services of which were asked to be blocked by the Intelligence Bureau (IB) in a recent request made to the Department of Telecom (DoT)?

Answer 8: ‘We Phone’is the phone application the services of which were asked to be blocked by the Intelligence Bureau (IB) in a recent request made to the Department of Telecom (DoT).

Question 9: Which Indian online retail company organised the “Big Billion Day” sale on 6 October 2014 with a target of $100 million sale in gross merchandise value (GMV)?

Answer 9: Flipkart, which is Indian online retail company organised the “Big Billion Day” sale on 6 October 2014.

Question 10: What is the name of the new mid-sized sedan car launched by Maruti Suzuki on 6 October 2014?

Answer 10: Ciaz, the new mid-sized sedan car launched by Maruti Suzuki on 6 October 2014.

Question 11: The Indian Air Force (IAF) is celebrating 8 October 2014 as its foundation day in the form of ‘Air Force Day’. The IAF completed how many years of its establishment on this day?

Answer 11: 82 years.

Question 12: On 7 October 2014 Japanese scientists Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and American Shuji Nakamura were named as the winners of the 2014 Nobel Prize for Physics for inventing what?

Answer 12: Japanese scientists Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and American Shuji Nakamura were named as the winners of the 2014 Nobel Prize for Physics for inventing LED light.

Question 13: What is the new growth projection for India for 2014-15 as announced by the International Monetary Fund (IMF) on 7 October 2014?

Answer 13: 5.6%

Question 14: What is the name of the first Ebola patient diagnosed in the United States who died on 8 October 2014 thus raising enormous anxiety in the country?

Answer 14: Thomas Eric Duncan.

Question 15: American scientists Eric Betzig and William Moerner and Germany’s Stefan Hell were announced as the 3 winners of the Nobel Prize for Chemistry on 8 October 2014. They have been honoured for their contribution in which field of Chemistry?

Answer 15: Optical Microscopy

Question 16: What is the name of the new global service launched by the World Bank on 9 October 2014 which aims at mobilising the private sector to help tackle the massive infrastructure deficit facing developing countries?

Answer 16: Global Infrastructure Facility (GIF)

Question 17: Facebook founder Mark Zukerberg came to India on 9 October 2014 on two day visit. The big reason for his visit is giving a push to his dream project that aims to bring affordable Internet access to everybody. What is the name of this project?

Answer 17: Internet.org

Question 18: M.V. Kamath who passed away at the age of 93 on 9 October 2014 was associated with which field?

Answer 18: Journalism

Question 19:The Bombay High Court on 10 October 2014 gave its landmark ruling in favour of British telecom-multinational Vodafone in a long-running dispute with the Indian tax authorities. What was the primary charge of India tax authorities on Vodafone on this $490 million case?

Answer 19: The shares in Vodafone India Services Private Ltd were allegedly undervalued and were transferred to the parent company in Britain in 2009-10

Question 20:India has deferred the India-Africa Forum Summit 2014, which was proposed to be held on 4 December 2014. What was the reason for deferring this summit in which 54 African nations were set to participate?

Answer 20: Ebola scare

Question 21:Which country shocked  FIFA World Cup 2014 champions Germany with a convincing 2-0 win in a Euro 2016 qualifying match held on 11 October 2014?

Answer 21: Poland

Question 22:Which is the only Indian-owned entity to have its brand in an elite annual club of world’s 100 most valuable brands list for 2014 compiled by leading brand consultancy Interbrand?

Answer 22: Tata Group

Question 23: Which prominent real estate company was barred by Indian capital market regulator SEBI from accessing capital markets for three years on 13 October 2014?

Answer 23: DLF Limited

Question 24: What is the name of the strongest typhoon of 2014 to hit Japan, that hit country’s southern island Kyushu early on 13 October 2014 after hitting Okinawa a day earlier?

Answer 24: Typhoon Vongfong.

Question 25: Australian author Richard Flanagan was awarded the prestigious Man Booker literature prize for 2014 on 14 October 2014. Flanagan’s which literary work was chosen for this award?

Answer 25: ‘The Narrow Road to the Deep North’

Question 26: The Reserve Bank of India (RBI) on 13 October 2014 came out with an additional criterion for classifying an urban co-operative bank (UCB) as financially sound and well managed (FSWM), What is this additional criterion?

Answer 26: Implementation of Core Banking Solution (CBS)

Question 27: India’s 3rd navigation satellite IRNSS-1C was launched and placed successfully in its pre-designated orbit on Date 16 October 2014. This launch was executed by ISRO from the Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota at 1.32 A.M. Which rocket of ISRO launched this satellite?

Answer 27: PSLV-C26

Question 28: Who was sellected as the Most Valuable Player of India’s Incheon Asian Games campaign at a felicitation of the medal winners on 13 October 2014?

Answer 28: M.C. Mary Kom

Question 29: Who was appointed as the next Chief Economic Adviser on 16 October 2014?

Answer 29: Arvind Subramanian

Question 30: What is the name of India’s nuclear-capable cruise missile developed with indigenous technology by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) that was successfully test fired on 17 October 2014?

Answer 30: ‘Nirbhay is the India’s nuclear-capable cruise missile developed with indigenous technology by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) that was successfully test fired on 17 October 2014.

Question 31: Which Latin American country on 16 October 2014 launched its first-ever domestically built satellite named ARSAT-1?

Answer 31: Argentina, on 16 October 2014 launched its first-ever domestically built satellite named ARSAT-1.

Question 32: What is the name of the latest version of Google’s Android software that was unveiled by the company on 15 October 2014?

Answer 32: “Lollipop” is the name of the latest version of Google’s Android software that was unveiled by the company on 15 October 2014.

Question 33: Which bank won the IDRBT Banking Technology Excellence award for 2013-14 in four out of total five categories in the mid-sized lenders segment?

Answer 33: Federal Bank, won the IDRBT Banking Technology Excellence award for 2013-14 in four out of total five categories in the mid-sized lenders segment.

Question 34: Which party opened its account in Maharashtra Assembly by winning two seats for the first time?

Answer 34: The All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM)

Question 35: Which African Country was on 20 October 2014 declared Ebola-free by the WHO after a 42-day period with no new cases of the deadly virus?

Answer 35: Nigeria

Question 36: Who was chosen as the New Chief Minister of Haryana by BJP’s Legislature Party on 21 October 2014?

Answer 36: Manohar Lal Khattar

Question 37: Aditya Birla Financial Services Group recently signed a memorandum of understanding (MOU) with which overseas entity to enter the health insurance market of India?

Answer 37: MMI Holdings Ltd of South Africa

Question 38: What is the name of the China-backed Asian infrastructure bank that was launched on 24 October 2014 and is seen as a challenge to the World Bank (WB) and Asian Development Bank (ADB)?

Answer 38: Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

Question 39: S.S. Rajendran, who passed away on 24 October 2014 at Chennai at the age of 85, was associated with which field?

Answer 39: S.S. Rajendran, who passed away on 24 October 2014 at Chennai at the age of 85, was associate to the Films.

Question 40: The Indian Air Force (IAF) has recently asked its personnel and their families not to use a mobile phone of Chinese make which is believed to be capable of transferring data to company’s servers in China and hence be a security risk. Which Chinese mobile phone is this?

Answer 40: ‘Xiaomi Redmi 1s’

Question 41: Who was selected as the new Chairman of the Central Board of Excise and Custom (CBEC) recently?

Answer 41: Kaushal Srivastava

Question 42: Manohar Lal Khattar was sworn in as Chief Minister of Haryana on 26 October 2014 with which he now leads the first-ever BJP government in the state. However, in a departure from the past, the oath- taking function was not held at Chandigarh, the common capital of both Haryana and Punjab. Where was this oath ceremony held?

Answer 42: Panchkula

Question 43: In a historic event, the last U.S. Marines and final British combat troops in Afghanistan officially ended their operations on 26 October 2014 by transferring their military base to the Afghan military. These combat forces of the two countries have been in Afghanistan for how many years?

Answer 43: 13 years

Question 44: Indian Tennis star Sania Mirza achieved yet another milestone of her career when she won a prestigious doubles tennis title for the first time on 26 October 2014. Which title is this, which Sania won in partnership with Cara Black from Zimbabwe?

Answer 44: WTA Finals

Question 45: Senzo Meyiwa, Who was killed in a shooting spree by attackers on 26 October 2014, was the Captain of which Country’s National Football Team?

Answer 45: South Africa

Question 46: The European Central Bank (ECB) recently conducted a landmark health check of the banks of the Euro zone to ascertain real condition of the banking industry. Which country performed worst in this test with nine of its banks falling short and two still needing to raise funds?

Answer 46: Italy, performed worst in this test with nine of its banks falling short and two still needing to raise funds.

Question 47: What was India’s rank in World Economic Forum’s 2014 gender gap index that was released on 27 October 2014?

Answer 47: India’s rank in World Economic Forum’s 2014 gender gap index is 114th.

Question 48: Who was appointed as the New Chairman of the Prasar Bharti Board on 28 October 2014?

Answer 48: A. Surya Prakash, was appointed as the new Chairman of the Prasar Bharti Board on 28 October 2014.

Question 49: The logo of FIFA World Cup 2018 was released on 28 October 2014 by FIFA President Sepp Blatter, Which country is hosting FIFA World Cup 2018?

Answer 49: Russia.

Question 50: Which African country’s government was toppled on 30 October 2014 by protestors who were against country’s President’s plans to further extend his 27-year rule through a vote of motion in the Parliament?

Answer 50: Burkina Faso.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.