Rundown Of Some Current Affairs Questions, November Month 2014

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge amd Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of November 2014 month from all categories:

Question 1: Warren Anderson, the previous head of Union Carbide, passed on 29 September 2014 at a nursing home in Vero Beach, Florida as indicated by open records. Anderson was needed in India regarding the 1984 Bhopal gas tragedy in which in excess of 3,000 individuals were slaughtered. This disaster occurred on which date?

Answer 1: Date 2 December 1984, Midnight time.

Question 2: What is the name of the Electronic Toll Collection (ETC) program that was dispatched by the Union Government on 31 October 2014 on the National Highway 8 to enable motorists to pay tolls electronically without halting at the toll plazas?

Answer 2: Fastag.

Question 3: Which bank turned into the second after United Bank of India to tag Vijay Mallya-claimed Kingfisher Airlines (KFA) as an issue defaulter?

Answer 3: UCO Bank

Question 4: From 1 November 2014 Bangalore authoritatively got to be Bengaluru and Mysore got to be Mysuru. Inside and out the name of what number of urban areas and towns of Karnataka state was returned to their old Kannada names from this day?

Answer4: Twelve.

Question 5: Who was designated as the new Chairperson of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) as of late?

Answer 5: Vijay Kelkar.

Question 6: Which South Asian country witnessed a 24-hour electricity blackout on 1 November 2014 which resulted in huge chaos all across the country ?

Answer 6: Bangladesh.

Question 7: Pakistan chief Misbah-ul-Haq equalled the record for the quickest Test century on 2 November 2014 by arriving at the development in 56 balls against Australia in Abu Dhabi. Whose record he equalled?

Answer 7: Sir Vivian Richards of the Westindies.

Question 8: What is the name of the new ambitious alliance formed by Internet search engine Google on 3 November 2014 to promote the growth of Indic language content online?

Answer 8: Indian Language Internet Alliance (ILIA)

Question 9: What was the genuine name of noted performing artist Sadashiv Amrapurkar who passed away on 3 November 2014?

Answer 9: Ganesh Kumar Narwode.

Question 10: Who won the US Formula One Grand Prix that was hung on 2 November 2014?

Answer 10: Lewis Hamilton of UK.

Question 11: What is the name of the tropical Super twister heading towards Japan that is relied upon to be the most compelling tropical tornados of 2014?

Answer 11: Typhoon Nuri.

Question 12: The Union Cabinet on 4 November 2014 provided for its regard to the proposal for disintegration of the Delhi Assembly. With this it got to be clear that Assembly Elections in Delhi is headed’s. Delhi has been under President’s Rule since which date?

Answer 12: 17 February 2014

Question 13: Which private-division bank is the main keeping money element from substance to be perceived by the World Economic Forum (WEF) as an issue “Development Company” (GGC) for 2014?

Answer 13: RBL Bank (Ratnakar Bank Limited)

Question 14: What is the name of the life account of Sachin Tendulkar that was discharged on 5 November 2014?

Answer 14: Playing It My Way

Question 15: Former Indian Prime Minister Dr. Manmohan Singh was deliberated with the “Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers” Award on 5 November 2014. This honor is one of the most noteworthy regular citizen grants of which nation?

Answer 15: Japan

Rundown Of Some Current Affairs Questions, October Month 2014

Rundown Of Some Bank Exams Questions, IBPS/SBI Bank Exams And Interviews Questions

Question 16: What is the name of the resigned US Navy SEAL who openly distinguished himself on 6 November 2014 as the individual who executed al-Qaeda pioneer Osama canister Laden?

Answer 16: Robert O’neill.

Question 17: What is the name of India’s first programmed cargo prepare particularly intended for transportation of completed autos that was hailed off on 7 November 2014?

Answer 17: AutolinxSM

Question 18: Which town close Varanasi was received by Prime Minister Narendra Modi on 7 November 2014 under the Sansad Adarsh Gram Yojana (MP Model Village Plan)?

Answer 18: Jayapur

Question 19: Which state turned into the first in India to make voting mandatory in neighborhood bodies after the Governor of the state endorsed the bill connected with the issue?

Answer 19: Gujarat

Question 20: What is the name of the prize given on 9 November 2014 to 12 champs from fields of Science and Math with each one prize worth $3 million, very nearly three times the money a Nobel Prize victor gets?

Answer 20: Breakthrough Prize

Question 21: Which Lumia cell phone will turn into the first such gadget without the famous Nokia brand name and would just have Microsoft name on it, as declared by the organization on 11 November 2014?

Answer 21: Lumia 535

Question 22: he 2-day ninth East Asia Summit began on 12 November 2014 with leaders of 18 nations taking an interest in it. This summit is generally held in which city?

Answer 22: Nay Pyi Taw (capital of Myanmar)

Question 23: The Devendra Fadnavis-headed BJP govt. in Maharashtra won the quite anticipated trust vote in Assembly on 12 November 2014 with the movement being conveyed by a voice vote on the floor of the Maharashtra Assembly. Who was collectively chosen Maharashtra Assembly Speaker on that day?

Answer 23: BJP’s Haribhau Bagde

Question 24: Scientists of the European Space Agency (ESA) made space history on 12 November 2014 by putting a little shuttle on the surface of a speeding comet. What was the name of this mission under which the test named “Philae” was set on a comet?

Answer 24: Rosetta Mission.

Question 25: The Indian Army indicted seven warriors, including two officers, in the in-celebrated Machil fake experience case and sentenced them to life detainment on 13 November 2014. This episode including arranged murdering of three Kashmiri regular people occurred on which date?

Answer 25: 30 April 2010.

Question 26: according to the information discharged by the World Gold Council (WGC) on 13 November 2014, India at the end of the day rose as world’s greatest gold customer after it foreign biggest measure of gold amid the second from last quarter of 2014. India overwhelmed which nation to take number position at the end of the day?

Answer 26: China.

Question 27: Indian batsman Rohit Sharma created ODI world record by scoring 264 runs against Sri Lanka at Kolkata’s Eden Garden on 13 November 2014. He also became the first-ever batsman to score two double centuries in ODI. Whose record he broke to become highest individual scorer in ODIs?

Answer 27: Virendra Sehwag

Question 28: Which Indian male badminton player created history by defeating two-time Olympic champion Lin Dan of China to win the China Open Super Series tournament on 16 November 2014?

Answer 28: Kidambi Srikanth

Question 29: The 2014 summit of G-20 nations concluded at Brisbane (Australia) on 16 November 2014. Which city would host the 2015 Summit of G-20 next year?

Answer 29: Antalya (Turkey)

Question 30: What is the name of the American hostage who was killed by the militants of Islamic State (IS) as claimed in a video released by it on 16 November 2014?

Answer 30: Peter Kassig.

Rundown Of Some Current Affairs Questions, September Month 2014

Rundown of Some Common Termonology and Abbreviations Used In Computer And Technology

Question 31: What is the name of the Chinese supercomputer which was rated the world’s fastest supercomputer for the fourth consecutive year in the biannual Top500 list released in Washington on 17 November 2014?

Answer 31: Tianhe-2

Question 32: Which former cricketer was selected for the C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2014, given by the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

Answer 32: Dilip Vengsarkar

Question 33: What is the name of Indonesian capital Jakarta’s first Christian governor in nearly 50 years who was sworn in on 19 November 2014 despite protests from religious hardliners opposing a non-Muslim taking over this post?

Answer 33: Basuki Tjahaja Purnama

Question 34: 5 Israeli citizens, including one security personnel, were killed in an attack by 2 Palestinians on a Jewish synagogue situated near Jerusalem on 18 November 2014. It was the deadliest attack on Israeli civilians in more than three years. This incident took place in which ultra-Orthodox neighborhood of Jerusalem?

Answer 34: Har Nof

Question 35: The first edition of the Champions Tennis League (CTL) got underway from 17 November 2014. CTL is styled on the pattern of Indian Premier League (IPL) and would feature some of the top male and female players from around the world. Who is the promoter of CTL?

Answer 35: Vijay Amritraj

Question 36: Which bank would be merged with Kotak Mahindra Bank (KMB) as approved by the Board of Directors of KMB on 20 November 2014?

Answer 36: ING Vysya Bank

Question 37: The 45th International Film Festival of India (IFFI) was inaugurated on 20 November 2014 , what was the permanent venue for hosting the IFFI?

Answer 37: Goa.

Question 38: Four time Formula 1 (F1) champion Sebastian Vettel of Germany would join which F1 team in 2015 as confirmed by the team on 20 November 2014?

Answer 38: Ferrari

Question 39: Who will be the Chief Guest at the 2015 Republic Day celebrations of India, as announced on 21 November 2014?

Answer 39: US President Barack Obama

Question 40: Which IIT became the first IIT to be made a full member of the CMS collaboration of CERN, the European Organization for Nuclear Research, where physicists and engineers are probing the fundamental structure of the universe?

Answer 40: IIT Madras

Question 41: Who was appointed as the special representative of India to conduct boundary negotiations and strategic consultations with China on 24 November 2014?

Answer 41: Ajit Doval (the National Security Advisor)

Question 42: World chess champion, Norway’s Magnus Carlsen retained his title, defeating Indian challenger Viswanathan Anand in the 11th round of their title match on 23 November 2014. Anand was able to defeat Carlsen in how many game/games?

Answer 42: One.

Question 43: Former Union minister and senior Congress leader Murli Deora passed away in the early hours of 24 November 2014. He had the recognition of serving which Union ministry for the longest term?

Answer 43: Petroleum Ministry

Question 44: Which Northeastern state of India launched the scheme management system (SMS) software on 24 November 2014 for providing better government services by way of implementing online planning and monitoring processes?

Answer 44: Arunachal Pradesh

Question 45: Which private-sector bank on 25 November 2014 received approval from the Reserve Bank of India (RBI) to enter the general insurance business?

Answer 45: Kotak Mahindra Bank.

The Pearson General Knowledge Manual 2015

Objective – General Knowledge : Chapterwise Collection

Question 46: Australian cricketer Phillip Hughes (Phil Hughes), who had sustained severe head injury after being struck by a ball on 25 November, passed away on 27 November 2014 at a Sydney hospital. He was representing which team in the Sheffield Shield match in which he sustained this fatal injury?

Answer 46: South Australia

Question 47: Who was chosen as the next chairperson of the Press Council of India (PCI) on 24 November 2014 to replace Justice Markandey Katju?

Answer 47: Justice Chandramauli Kumar Prasad.

Question 48: Which country was the only one to object to three major agreements proposed on the first day of the 18th SAARC Summit at Kathmandu?

Answer 48: Pakistan

Question 49: The market capitalization of all listed companies on the Bombay Stock Exchange (BSE) hit which landmark figure on 28 November 2014?

Answer 49: Rs. 100 trillion

Question 50: n a major clampdown for suppression of material facts in IPO documents, SEBI on 29 November 2014 penalised merchant banking arms of SBI, ICICI, Kotak Mahindra, IDBI, DSP Merrill Lynch and Edelweiss groups in a public offer of 2012. This public offer was of which reputed rating agency?

Answer 50: CARE.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.