Rundown Of Some Current Affairs Questions, January Month 2015

Current Affairs Questions January 2015 Rundown Of Some Current Affairs Questions, January Month 2015

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of January 2015 month from all categories:

Rundown Of Some Current Affairs Questions, December Month 2014

Rundown Of Some Bharat Ratna Winners: Current Affairs For Competitive Exams

Question 1: Prime Minister Narendra Modi on 5 January 2015 launched a scheme for distribution of LED bulbs in which city under which consumers will be able to request for LED bulbs as replacement for ordinary bulbs and CFL bulbs?

Answer 1: Delhi.

Question 2: Who was appointed as the new Chief Justice of Jammu & Kashmir High Court on 5 January 2015 by the President?

Answer 2: Justice Mohammad Yaqoob Mir.

Question 3: Pakistan cancelled this year’s first anti-polio campaign which was to start from 5 January 2015. What was the reason for this?

Answer 3: Security reasons and threat perceptions.

Question 4: Whose name was cleared as the first CEO of NITI Aayog by the Union Govt. on 6 January 2015?

Answer4: Sindhushree Khullar

Question 5: Which states won the men’s and women’s title of 65th Senior National Basketball Championship 2014-15, that concluded on 5 January 2015 at Bhilwara (Rajasthan)?

Answer 5: Uttarakhand (men’s) and Chhattisgarh (women’s)

Question 6: What was the percentage increase in the revenue earnings of Indian Railways for the first nine months of year 2014-15 (1 April 2014 to 31 December 2014) as disclosed by the Rail Ministry on 6 January 2015?

Answer 6: 12.57%

Question 7: What was the average annual growth in India’s rural wages registered during November 2014 that was the lowest since July 2005?

Answer 7: 3.8%

Question 8: Which bank launched India’s first contactless debit and credit card on 7 January 2015 that enables one to make payments by just waving the card near merchant terminals instead of swiping the same?

Answer 8: ICICI Bank

Get This Book: The Best Book of General Knowledge 2015 + Most Popular One up Objective Current Affairs 2015 Volume 1 Special (English)

Question 9: Which airline was named as the world’s safest airline in a report published by AirlineRatings.com that was released on 7 January 2015?

Answer 9: Qantas (The national airline of Australia)

Question 10: Virat Kohli became the highest scorer in a Test series in Australia as he passed 619 runs in the series on 8 January 2015 while batting in the first innings in the fourth and final test of the Test series against Australia at the Sydney Cricket Ground (SCG). Whose record of 619 runs he broke?

Answer 10: Rahul Dravid

Question 11: What is the name of the first new antibiotic discovered in 30 years that has been hailed as a major discovery in medicine world as it could pave the way for a new generation of antibiotics?

Answer 11: Teixobactin

Question 12: The Supreme Court of India on 12 January 2015 gave what important direction regarding e-voting by non-resident Indians (NRIs)?

Answer 12: It directed the central government to enable e-voting by NRIs within eight weeks

Question 13: The Insurance Regulatory Authority of India (IRDA) has got an actuary after a gap of over three years. What is the name of the person assigned the post of member (actuary) in IRDA?

Answer 13: Pournima Gupte

Question 14: Who took over as the Director General Air Operations (DGAO) in the Indian Air Force (IAF) on 13 January 2015?

Answer 14: Air Marshal Anil Khosla

Rundown Of Some Current Affairs Questions, November Month 2014

Boost Your General Knowledge: Rundown of Some Banking And Financial Awareness Questions

Question 15: Who became the first Hindu to be appointed as the Chief Justice of Bangladesh on 12 January 2015?

Answer 15: Justice S K Sinha

Question 16: Which Indian drug company engaged in production of generic drugs was recently barred by the Delhi High Court from making or selling a cheaper copy of Novartis AG’s respiratory drug Onbrez domestically?

Answer 16: Cipla Limited

Question 17: What is the name of the Samsung Electronics Co.’s own smartphone operating system, first smartphone based on which was launched by the company in India on 14 January 2015?

Answer 17: Tizen

Question 18: What is the name of the world’s newest jetliner that took to the skies on 15 January 2015 carrying its first paying passengers from Qatar?

Answer 18: Airbus A350

Question 19: Which Northeastern state of India on 15 January 2015 officially lifted prohibition ending almost two decades of prohibition in the state?

Answer 19: Mizoram

Question 20: Microsoft suspended the support for its highly popular Windows 7 operating system on 14 January 2015, which according to some industry estimates runs almost half of the personal computers globally. When Windows 7 was launched?

Answer 20: October 2009

Get This Book: Geography (English) 18th Revised Edition 2014 Edition

Question 21: India’s first CNG (Compressed Natural Gas) based train was flagged-off by the Union Railway Minister Suresh Prabhu on 15 January 2015 from which station?

Answer 21: Rewari (Haryana)

Question 22: Which IT company during January 2015 announced setting up of the ‘Innovate in India Fund’ worth US $250 million that will be used for investments in promising new Indian companies?

Answer 22: Infosys

Question 23: What is the name of the new book written by Congress leader and former Union Minister Shashi Tharoor that was released on 15 January 2015?

Answer 23: ‘India Shastra: Reflections on the Nation in Our Time‘

Question 24: Two US agencies NASA and NOAA on 16 January 2015 disclosed that year 2014 was Earth’s hottest on record. They also gave evidences to substantiate that people are disrupting the climate by burning fossil fuels that release greenhouse gases into the air. Which was the hottest year till 2014?

Answer 24: Year 2010

Question 25: Biopic movie ‘The Theory of Everything’, which was released in India on 16 January 2015, is based on the life of which renowned international physicist?

Get This Book: Objective General Knowlegde & Current Affairs (Level 1) : Useful for UPSC / State PCS / Bank Clerk / PO / SSC / CDS / NDA / Railways / Armed Forces / DSSSB / MBA (English) 1st Edition

Answer 25: Stephen Hawking

Question 26: Which bank was ranked at highest place among Indian banks in the list of the Top 50 Most Valued Global Banks (in terms of market capitalization) that was released by Bloomberg on 17 January 2015?

Answer 26: HDFC Bank

Question 27: Pankaj Advani won his seventh Senior National Billiards Championship title by winning the Nationals held at Kolkata on 17 January 2015. Whom he defeated in the final?

Answer 27: Dhruv Sitwala

Question 28: Who was appointed as the new Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC) on 19 January 2015 to replace Leela Samson who quit recently?

Answer 28: Pahlaj Nihalani (Noted Hindi film producer)

Question 29: What is the name of the Indian-American entrepreneur and philanthropist who was presented with the prestigious Martin Luther King Jr Award on 18 January 2015 in Washington?

Answer 29: Frank Islam

Question 30: Which company overtook Reliance Industries Ltd (RIL) to become the country’s most profitable private company for the quarter ended December 2014?

Rundown Of Some Current Affairs Questions, October Month 2014

Rundown Of Some Bank Exams Questions, IBPS/SBI Bank Exams And Interviews Questions

Answer 30: Tata Consultancy Services (TCS)

Question 31: Which scheme of the Union Govt. was conferred with the Guinness record on 20 January 2015?

Answer 31: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)

Question 32: What is the name of the 13-year old Indian-American student who recently became the youngest entrepreneur in Silicon Valley (US) as he launched a company to develop low-cost machines to print Braille?

Answer 32: Shubham Banerjee

Question 33: The BSE Sensex crossed which milestone level for the first time on 22 January 2015?

Answer 33: 29,000 points

Question 34: Which historic move pertaining to Scotland was started by the British government on 22 January 2015?

Answer 34: It began the process of transfer of power to Scotland from this day

Question 35: What is the name of the Yemeni President who resigned from his post on 22 January 2015 due to pressure from Houthi rebels, with whom he had tried to enter into an agreement?

Answer 35: Abed Rabbo Mansour Hadi

Question 36: An Indian Institute of Technology (IIT) of the country claimed to have developed a 10-inch netbook, which it claims could be the world’s cheapest, at around Rs 6,000. Which IIT has developed this netbook?

Answer 36: IIT Bombay

Question 37: Who took over as the new Prime Minister of Greece on 26 January 2015 after his party scored a historic win in the landmark elections held in the country?

Answer 37: Alexis Tsipras

Question 38: Who won the Miss Universe for 2015 that concluded on 25 January 2015 at Miami in (United States)?

Answer 38: Paulina Vega of Colombia

Question 39: 70th anniversary of the liberation of the infamous Auschwitz concentration camp run by the German Nazi forces was observed on 27 January 2015. This camp is situated in which country, where around 1.1 million people, with vast majority of Jews, were killed between 1940 and 1945?

Get This book: Current Affairs (Preliminary And Main Exams 2013) Part V (Vajiram & Ravi)

Answer 39: Poland

Question 40: What is the name of the asteroid that flew past the Earth on 26 January 2015?

Answer 40: 2004 BL86

Question 41: Which company reported quarterly profits of $18 billion on 27 January 2015 which is the largest profit in global corporate history?

Answer 41: Apple Inc.

Question 42: Who was appointed the new Chairman of Sangeet Natak Akademi (SNA) by the Union Government on 28 January 2015?

Answer 42: Shekhar Sen

Question 43: U.S. space agency NASA on 27 January 2015 announced the discovery a star that is 11.2 billion years old and has at least five Earth-size planets. What is the name given to this star, whose discovery could point to the existence of alien life?

Answer 43: Kepler-444

Get This Book: The Best Book of General Knowledge 2015 + Most Popular One up Objective Current Affairs 2015 Volume 1 Special (English)

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.