Rundown Of Some Current Affairs Questions, February Month 2015

Current Affairs Questions GK And current Affairs February Month 2015 Current Affairs and General Knowledge Questions Rundown Of Some GK 

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of February 2015 month from all categories:

Rundown Of Some Current Affairs Questions, October Month 2014

Rundown Of Some Bank Exams Questions, IBPS/SBI Bank Exams And Interviews Questions

Question 1: Who took as the new Chairman of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) on 31 January 2015?

Answer 1: T. Suvarna Raju

Question 2: A government-appointed committee on anti-Sikh riots of 1984 recently submitted its report to Home Minister Rajnath Singh. What is the main recommendation of this committee, which was headed by former Supreme Court Judge Justice (retd.) G.P. Mathur?

Answer 2: Fresh probe into these riots through a Special Investigation Team (SIT)

Question 3: India’s first germplasm bank in the private sector started its operations from 1 February 2015. This bank capable of protecting the seeds up to 40 years has been set up at Medchal near Hyderabad. Which company has established this germplasm bank?

Answer 3: Gubba Group

Question 4: The Reserve Bank of India on 3 February 2015 constituted a committee to evaluate applications received for payments banks. Who is heading this committee

Answer4: Dr. Nachiket Mor (Director, Central Board, RBI)

Question 5: Which country became the world’s top FDI destination during 2014 and thus replaced the United States from top place as disclosed by a latest report by United Nations Conference of Trade and Development (UNCTAD)?

Answer 5: China

Question 6: The International Court of Justice (ICJ) on 3 February 2015 rejected the claims of genocide by Serbia and Croatia against each other during the Croatian war of secession from Yugoslavia. This genocide of 1991 was mainly associated with which Croatian town?

Answer 6: Vukovar

Question 7: The Tunisian parliament on 5 February 2015 approved a unity government in the country which will be led by the ruling Nidaa Tounes party and will include its Islamist rivals. What is the significance of this development?

Answer 7: Important Development in country’s transition to full democracy following a 2011 uprising

Question 8: Indian Railways concluded its first-ever bilateral power procurement agreement on 5 February 2015 under which it will be able to purchase power directly from supplier so as to reduce procurement costs. This agreement was signed between which two entities?

Answer 8: Damodar Valley Corporation (DVC) and North Central Railway (NCR)

Question 9: Three Indian cities recently made into the 67 cities chosen worldwide for the 100 Resilient Cities project, run by the New York-based non-profit organisation Rockefeller Foundation. Which are these 3 cities?

Answer 9: Bengaluru, Chennai and Surat

Question 10: What are the names of the two Indians who won the prestigious Grammy Awards, the 57th edition of which was announced on 8 February 2015?

Answer 10: Neela Vasvani and Ricky Kej

Rundown Of Some Current Affairs Questions, December Month 2014

Rundown Of Some Current Affairs Questions, November Month 2014

Question 11: What was the total vote share of the Aam Aadmi Party (AAP) in this historic and mammoth Assembly win?

Answer 11: 54.3%

Question 12: State Bank of India (SBI)’s net profit for the October to December quarter for 2014-15 stood at Rs. 2,910 crore as announced by the bank on 13 February 2015. Why These results were cheered by the stock and financial markets of the country?

Answer 12: SBI’s bad loans rose only slightly and its asset quality made an improvement

Question 13: AAP supremo Arvind Kejriwal won from the New Delhi constituency with a margin of over 31 thousand votes in Delhi Assembly elections. However his main opponent Kiran Bedi of BJP and Congress’ stalwart Ajay Maken received shock defeats. Bedi and Maken lost from which seats respectively?

Answer 13: Krishna Nagar and Sadar Bazar

Question 14: Who was confirmed as the new US Defence Secretary by the US Senate on 12 February 2015?

Answer 14: Ashton Carter

Question 15: Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal made what distinction as far as allocation of portfolios is concerned?

Answer 15: He did not took any ministerial portfolio in Delhi Cabinet

Question 16: India defeated Pakistan by 76 runs in its ICC World Cup 2015 opener at Adelaide on 15 February 2015 to record its sixth consecutive win over the arch-rivals in the history of cricket World Cup. Virat Kohli proved his batting credentials once again with a blistering knock of 107 runs. With this century Kohli made numerous records. What is the prominent among these?

Answer 16: He became the first Indian to score a century against Pakistan in a World Cup match

Question 17: India sealed a nuclear deal with Sri Lanka on 16 February 2015 under which India will help Sri Lanka build its nuclear energy infrastructure. What is the major significance of this nuclear deal?

Answer 17: With this deal India was able to push back a little the Chinese influence in Sri Lanka

Question 18: Prime Minister Narendra Modi launched the centrally sponsored nation-wide ‘Soil Health Card’ (SHC) scheme on 19 February 2015. The Soil Health Card under the scheme will carry crop-wise recommendations of nutrients\fertilizers required for farms of different soil types, will make it possible for farmers to improve productivity through judicious use of inputs. This scheme was launched at which place?

Answer 18: Suratgarh (Rajasthan)

Question 19: The “Halwa Ceremony”, which was held on 19 February 2015, is associated with which keenly awaited event of the Union Govt.?

Answer 19: “Union Budget”

Question 20: Prime Minister Narendra Modi on 20 February 2015 flagged-off the first air-conditioned express train service between Delhi and Arunachal Pradesh. This train was flagged off from which station which is the only important station of Arunachal Pradesh?

Rundown Of Some Bharat Ratna Winners: Current Affairs For Competitive Exams

Boost Your General Knowledge: Rundown of Some Banking And Financial Awareness Questions

Answer 20: Naharlagun

Question 21: The Supreme Court on 20 February 2015 ruled that national broadcaster Doordarshan (DD) can show Team India’s World Cup 2015 cricket matches free of cost. What was the main subject of conflict between Star Sports and Prasar Bharati in this case due to which Prasar Bharati took Star Sports to the Supreme Court?

Answer 21: Sharing of feed of matches by DD to cable operators

Question 22: Which film won the Best Picture award at the 87th Academy Awards ceremony held on 22 February 2015?

Answer 22: Birdman

Question 23: Who was elected as the Speaker of the Delhi Legislative Assembly on 23 February 2015?

Answer 23: Ram Niwas Goel

Question 24: Chris Gayle of West Indies made history on 24 February 2015 after he became the first-ever cricketer to score a double century in an ICC World Cup match. He achieved this feat by scoring 215 runs against Zimbabwe in a Pool B match played at Canberra. He broke whose record of highest individual score in World Cup

Answer 24: Gary Kirsten (South Africa)

Question 25: What important recommendation pertaining to domestic financial institutions (DFIs) was given by the 14th Finance Commission that was tabled in the Parliament on 24 February 2015?

Answer 25: A dedicated panel should be constituted for DFIs

Objective General Knowlegde & Current Affairs (Level 1) : Useful for UPSC / State PCS / Bank Clerk / PO / SSC / CDS / NDA / Railways / Armed Forces / DSSSB / MBA (English) 1st Edition

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.