Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, September Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions- Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitment’s, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of August 2015 month from all categories:

OSSC Recruitment 2017 odishatreasury.gov.in 186 Teacher Educator & Instructor Posts

UPSSSC Recruitment 2017 upsssc.gov.in 602 Mechanic Posts

Question 1: Which district of Kerala is on its way to be declared as the first total HIV/AIDS literate district in the country

Answer 1: Palakkad

Question 2: Which country created history by topping the medals tally at the 15th World Championships of Athletics that concluded on 30 August 2015 at Beijing?

Answer 2: Kenya

Question 3: Global ratings agency Fitch, on 1 September 2015, downgraded which PSU bank’s Viability Rating by one notch to ‘bb’ on account of the growing risk to the bank’s capital position from mounting stock of stressed assets?

Answer 3: Punjab National Bank (PNB)

Question 4: India won a historic Test series against Sri Lanka as it defeated the hosts by 117 runs in the third and final test match played in Colombo on 1 September 2015. With this win India ended a 22-year long wait for a Test series win over Sri Lanka on their home soil. Who had led India in the last Sri Lankan Test series win 22-years ago?

Answer 4: Mohammad Azharuddin

Question 5: In order to enable seamless travel by different metros and other transport systems across the country, the Ministry of Urban Development has come out with a smart National Common Mobility Card (NCMC) model which will be inter-operable across different transport systems in the country. Which payment entity is being given the task of establishing a robust payment system for this proposed card initiative?

Answer 5: National Payments Corporation of India (NPCI)

Question 6: Google Inc. unveiled a redesign of its iconic logo on 1 September 2015. The new design spells ‘Google’ in a sans-serif typeface, similar to the one being used by Google’s newly created holding company, Alphabet. With this Google has done how many modifications in its logo since it started its operations

Answer 6: Five

Question 7: The first spatially continuous map of worldwide forest tree density was prepared by a Yale University scholar and his team was released recently. What is the approximate number of trees worldwide as disclosed by this study?

Answer 7: 3.04 trillion

TSNPDCL Recruitment 2017 For www.tsnpdcl.cgg.gov.in 164 Assistant Engineer Posts

ESIC Recruitment 2017 www.esic.nic.in For 450 Medical Officer Grade II Posts

Question 8: Which ‘Sahitya Akademi’ award winning Hindi writer came to news during September 2015 as he announced to return his award in protest against the murder of Kannada scholar and rationalist M.M. Kalburgi?

Answer 8: Uday Prakash

Question 9: What is the name of the Indian e-mail tech start-up which helps people do research inside their Gmail App, that came to news as it won the regional round of Seedstars World, a global start-up competition recently?

Answer 9: ‘Strike’

Question 10: British monarch Queen Elizabeth II on 9 September 2015 reached a major milestone by becoming the longest-reigning monarch in Britain’s history. Whose record of staying at the throne for 63 years and 7 months she surpassed?

Answer 10: Queen Victoria

Question 11: The Union Cabinet announced which new policy for white label ATM operations in the country on 9 September 2015?

Answer 11: It allowed 100% FDI under the automatic route for white label ATM operations

Question 12: According to the information disclosed by Lebanese sources and confirmed by the U.S. officials, which prominent country has recently joined the ongoing war in Syria by backing President Bashar al-Assad’s forces?

Answer 12: Russia

Question 13: Who was unanimously elected as the new Chairman of the Press Trust of India (PTI) on 14 September 2015?

Answer 13: Hormusji N Cama

JPSC Recruitment 2017 www.jpsc.gov.in For 425 Asst Engineer Posts

UP Nagar Nigam Recruitment 2017 www.nnbb.in For 4000 Contractual Karamchari vacancies

Question 14: The Pentagon, the headquarters for U.S. defence establishment, recently set up a first-ever country specific special cell with the objective of speeding up its defence ties with India. What is the name of this first-of-its-kind cell?

Answer 14: ‘India Rapid Reaction Cell’ (IRRC)

Question 15: Which author of Indian author was among the six writers short-listed for the prestigious Man Booker Prize 2015, as announced on 15 September 2015?

Answer 15: Sunjeev Sahota

Question 16: What is the name of the UPI-based payments app launched by Internet giant Google on 18 September 2017 with which the company joined the digital payments ecosystem in India?

Answer 16: ‘Tez’

Question 17: Which entity became the first non-life insurer to bring its initial public offering (IPO) and will thus become the first such entity to be listed on Indian stock exchanges?

Answer 17: ICICI Lombard

Question 18: Who was appointed the new Chief of the National Investigation Agency (NIA) by the Union Government on 18 September 2017?

Answer 18: Y.C Modi

Question 19: The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) on 19 September 2017 reduced the interconnect usage charges (IUC) by 57% thus giving a major blow to the incumbent mobile operators. What will be the new IUC applicable from 1 October 2017?

Answer 19:  6 paise per minute

Question 20: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Sardar Sarovar Dam – the world’s second biggest dam in Gujarat on 17 September 2017. The foundation stone of this massive dam was laid in which year? –

Answer 20:  1961

Question 21: India’s foreign exchange reserves crossed which milestone figure for the first time during September 2017, as was disclosed by the RBI on 15 September 2017? –

Answer 21: $400 billion

Question 22: P.V. Sindhu defeated world champion Nozomi Okuhara to win the women’s singles title of which Super Series badminton tournament on 17 September 2017? –

Answer 22: Korea Open Super Series

Question 23: Technology behemoth Apple Inc. on 12 September 2017 unveil three new phones, including iPhone X, a premium model that cast a halo over the rest of the line. What was an important fact associated with this unveiling?

Answer 23:  It was the first time that the unveiling was held at Steve Jobs 

Question 24: During September 2017, SEBI’s mutual fund (MF) advisory panel came up with which important recommendation that is expected to reduce the number of MF scheme by almost half?

Answer 24: It recommended strict definitions on how mutual funds are categorized

Question 25: International cricket returned to Pakistan with three Twenty20 International (T20I) matches starting from 12 September 2017. What is the name of this T20 tournament that features matches between a World XI team and Pakistan XI?

Answer 25: Independence Cup

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.