Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, October Month

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of October 2015 month from all categories:

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, September Month 2015

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, August Month 2015

Question 1: What is the name of the Kolkata-class guided-missile destroyer, the largest-ever warship to be built in India till now, which was commissioned into Indian Navy on 30 September 2015?

Answer 1: INS Kochi

Question 2: The ambitious anti-offshore tax evasion and black money detection agreement between India and the United States became operational from 30 September 2015. What is the name of this agreement?

Answer 2: Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)

Question 3: India will host which prestigious international meet during 2018, as agreed upon during September 2015?

Answer 3: G20 Summit 2018

Question 4: West Indies cricket slumped to a new low as they will not take part in the 2017 ICC Champions Trophy. This will be the first time the West Indies have missed out on a Champions Trophy, World Cup or T20 World Cup tournament. What is the reason for their ouster from the tournament?

Answer 4: West Indies were out of the top 8 teams in the ICC’s ODI rankings of 30 September

Question 5: World’s highest terrestrial Research and Development centre was established by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) on 3 October 2015 at which place?

Answer 5: Changla (Ladakh), Jammu & Kashmir

Question 6: Which bank was listed as the worst performer among the public sector banks (PSU banks) for registering the highest increase in gross non-performing assets (NPAs) in percentage terms against total loans for last fiscal year, as disclosed in recently released data by the RBI?

Answer 6: UCO Bank

Question 7: Union Health Ministry on 5 October 2015 launched the second phase of ‘Mission Indradhanush’, which aims to achieve fully immunizing more than 89 lakh children. This launch was done after achieving huge success in the first phase of the mission. The second phase of ‘Mission Indradhanush’ has been launched in how many districts?

Answer 7: 352 districts

Question 8: What is the name of the first indigenously-designed and built torpedo launch and recovery vessel that was commissioned into the Indian Navy on 6 October 2015?

Answer 8: INS Astradharini

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, July Month 2015

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, June Month 2015

Question 9: The Indo-China joint military training exercise, featuring infantry sub-unit and a formation headquarter of Indian Army and similar participation from the Chinese Army, commenced from 12 October 2015 at Kunming (China). What is the name of this biennial joint exercise?

Answer 9: “Hand-in-Hand”

Question 10: During August 2015 what landmark achievement was made by the Union Govt. in the area of fiscal balance?

Answer 10: India’s fiscal balance turned from deficit to surplus for the first time in 8 years

Question 11: As part of its initiative to sensitize the masses about the issue of climate change, the Union Govt. on 15 October 2015 flagged off a special train on the subject of climate change action. What is the name of this train that was flagged off from Delhi?

Answer 11: Science Express Climate Action Special (Climate Change Special)

Question 12: What was the brand-value of India during 2015 as estimated by London-based Brand Finance, a leading independent brand valuation and strategy consultancy? –

Answer 12: $2.14 trillion

Question 13: The Supreme Court on 16 October 2015 struck down on the National Judicial Appointments Commission (NJAC) law that was meant to replace the two-decade old collegium system of judges appointing judges in higher judiciary. The collective order of the Supreme Court thus gave a setback to the NDA govt.’s efforts to create NJAC. Which constitutional amendment was associated with creation of the NJAC?

Answer 13: 99th Constitutional Amendment

Question 14: The Union Health Ministry on 19 October 2015 announced which major reform in the field of blood banks?

Answer 14: It allowed transfer of blood from one blood bank to another

Question 15: Which entity replaced PepsiCo as the title sponsor of the high-profile Indian Premier League (IPL), as announced by the BCCI on 18 October 2015?

Answer 15: Vivo Mobiles

Question 16: Konkan Railway would establish first-of-kind tunnel technology institute at Goa’s Margao town, as announced by Railway Minister Suresh Prabhu on 19 October 2015. This proposed institute will be named after which former Railway Minister?

Answer 16: George Fernandes

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, May Month 2015

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, April Month 2015

Question 17: Swashbuckling batsman Virender Sehwag on 20 October 2015 announced his retirement from international cricket and the Indian Premier League (IPL). This thus brought an end to an illustrious career spanning just around a decade. What is his most famous record for India?

Answer 17: He is the only Indian to have scored triple century in Test cricket

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.