Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, March Month 2015

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions March Month 2015 GK Questions General Knowledge Questions March Month 2015

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of March 2015 month from all categories:

Rundown Of Some Current Affairs Questions, February Month 2015

Mock Test Online General Knowledge Test Current Affairs And Gk Questions

Question 1: India’s total carbon emission during 2013 stood at 15.63 million tonnes as compared to 15.39 million tonnes in 2012. This was disclosed by the Union Govt. on 2 March 2015 in Lok Sabha. What was the reason given for around 1.5% increase in carbon emission in 2013?

Answer 1: Introduction of new routes for airlines and overall increase in aircraft movement

Question 2: Who was appointed as the new Chairman of the National Book Trust (NBT) on 2 March 2015?

Answer 2: Baldev Sharma

Question 3: What is the name of the programme launched by the Election Commission of India (ECI) from 3 March 2015 with the aim of bringing a totally error free and authenticated electoral roll and linking it with Aadhar data of UIDAI?

Answer 3: National Electoral Roll Purification and Authentication Programme (NERPAP)

Question 4: Who was chosen for the Mo Ibrahim Award for African Leadership, which is considered the World’s most valuable individual award?

Answer4: Namibian President Hifikepunye Pohamba

Question 5: Apple Inc. will soon join the 30-stock Dow Jones Industrial Average, which is the oldest U.S. stock average. It will replace which stock which has been part of Dow Jones for around a century?

Answer 5: AT&T

Question 6: What is the name of the solar-powered plane that started its historic 35,000-km round-the-world journey from Abu Dhabi on 9 March 2015?

Answer 6: Solar Impulse – 2

Question 7: BSE’s Sensex and NSE’s Nifty fell over 2 per cent on 9 March 2015, their biggest single-day drop in two months. What was the main reason for this dramatic fall?

Answer 7: Expectation of a rate hike by US Federal Reserve following stronger-than-expected jobs data

Question 8: Which company is the largest in India in terms of assets as disclosed by the recent data compiled by the Corporate Affairs Ministry?

Answer 8: Reliance Industries Ltd (RIL)

Question 9: Indian Railways on 11 March 2015 signed a Memorandum of Understanding (MoU) that will raise Rs. 1.5 lakh crore worth of funds to finance its infrastructure. This is the largest-ever funding in Railways’ history. This historic MoU was signed with which financial entity?

Answer 9: Life Insurance Corporation of India (LIC)

Question 10: In an important development, on 11 March 2015 former Prime Minister Manmohan Singh was summoned as an accused along with five others in a case linked to the coal scam. This case pertaining to mining rights is associated with which company?

Answer 10: Hindalco

Rundown Of Some Current Affairs Questions, January Month 2015

Rundown Of Some Bharat Ratna Winners: Current Affairs For Competitive Exams

Question 11: Apple Inc.’s Chief Executive Tim Cook launched company’s much awaited watch (Apple Watch) on 9 March 2015. What is the significance of this launch for Cook?

Answer 11: This is the first new device from Apple since Cook became its CEO

Question 12: Which cricketer was named as the Greatest ODI (one day player) player in an online poll conducted by ESPNcricinfo’s magazine ‘Cricket Monthly’?

Answer 12: Sir Vivian Richards (West Indies)

Question 13: India’s formal entry into the global market for warships was marked with the commissioning of an India-built naval patrol vessel for Mauritius by Prime Minister on 12 March 2015. What is the name of this first warship to be exported from India?

Answer 13: Barracuda

Question 14: Income Tax Department on 12 March 2015 slapped a Rs. 20,495 crore tax notice on which entity for failing to deduct withholding tax on alleged capital gains?

Answer 14: Cairn India Limited

Question 15: Stockholm-based think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in its report released on 16 March 2015 claimed that China raced ahead of Germany to become the third largest arms exporters in the world after the U.S. and Russia. According to this report which are the three largest markets for Chinese arms?

Answer 15: Pakistan, Bangladesh and Myanmar

Question 16: Which country won the Hero women’s Hockey World League Round 2, the final of which was held on 15 March 2015?

Answer 16: India

Question 17: The foreign direct investment (FDI) in India during January 2015 stood at $4.48 billion as disclosed by the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) on 18 March 2015. This was the highest FDI inflow in the country since September 2012. During the April-January period of the current fiscal, the foreign inflows grew by 36% to reach $25.52 billion. Which sector received the highest FDI during this period?

Answer 17: Telecom

Question 18: Which company recently became the private company in the Indian life insurance industry to cross Rs. 1 lakh crore mark in Assets Under Management (AUM) as announced during March 2015?

Answer 18: ICICI Prudential Life Insurance Company

Question 19: Which noted scientist resigned as the Chairman of Board of Governors of IIT Bombay recently as reported on 18 March 2015?

Answer 19: Anil Kakodkar

Question 20: Which film personality was chosen for the Dadasaheb Phalke Award for the year 2014 as announced by the Union Govt. on 23 March 2015?

Answer 20: Shashi Kapoor

Question 21: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) on 22 March 2015 made it easier for domestic funds to manage offshore pooled assets by dropping the so-called ‘20-25 Rule’. What were the provisions under the ‘20-25 Rule’?

Answer 21: It required a minimum of 20 investors and a cap of 25% on investment by an individual, for funds from low-risk foreign investors

Question 22: In an important development the Supreme Court on 24 March 2015 declared Section 66A of the Information and Technology Act as unconstitutional. What was the objective of this section?

9th G20 Summit Australia (Brisbane) 2014: Current Affairs For Competitive Exams

Rundown Of Some Current Affairs Questions, November Month 2014

Answer 22: This section gave the police powers to arrest those who post objectionable content online and also provided for a three-year jail

Question 23: Japan took the delivery of a 248-metre-long warship named Izumo on 25 March 2015. What is a special relevance of this warship for Japan?

Answer 23: It is the biggest warship in the country since the Second World War

Question 24: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) on 22 March 2015 gave what relaxation primarily to PSU banks on non-performing assets?

Answer 24: It relaxed the norms for conversion of the distressed loans of listed companies into equity by banks and financial institutions

Question 25: Which organisation was selected for the Gandhi Peace Prize for 2014 as announced on 27 March 2015?

Answer 25: Indian Space Research Organisation (ISRO)

 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.