Indjobsportal.In

Notification | Admit Card | Study Material | Result

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, June Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions June Month 2015 General Knowledge And Current Affairs: Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, May Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, April Month

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters, GK Of June 2017 month from all categories:

Question 1: A new plant to produce the paper for high-denomination currency notes domestically was inaugurated by the Union Finance Minister Arun Jaitley on 30 May 2015. This plant is at which place?

Answer 1: Hoshangabad (Madhya Pradesh)

Question 2: Which private-sector bank on 31 May 2015 announced that it will discontinue issuing slips after cash withdrawals at ATMs and will alert the customer through SMSes?

Answer 2: HDFC Bank

Question 3: India and five nations on 3 June 2015 signed an agreement to join 60 countries, including Switzerland, to exchange financial information automatically from 2017. What is the name of this agreement that would pave way to have a control on black money overseas?

Answer 3: Multilateral Competent Authority Agreement (MCAA)

Question 4: Who on 4 June 2015 became the first Indian umpire after S. Venkataraghavan to be inducted in the International Cricket Council’s (ICC) Elite Panel of Umpires?

Answer4: Sundaram Ravi

Question 5: Food group Nestle on 5 June 2015 withdrew the highly popular “Maggi” noodles from sale in India following a food scare sparked by reports of excess lead and presence of harmful MSG in it. The “Maggi” brand of instant noodles is under fire in India as reports of presence of these harmful substances have been reported from labs of several states across the country. What is the name of the food inspector belonging to the Uttar Pradesh FDA who had taken the first step against Nestle’s “Maggi” noodles in 2014 for allegedly flouting food safety norms?

Answer 4: V.K. Pandey

Question 5: Who was appointed as the next Non-Executive Chairman of Infosys by company’s Board on 5 June 2015?

Answer 5: R.Seshasayee

Question 6: India and Bangladesh on 6 June 2015 ratified the Land Boundary Agreement (LBA) to settle the land boundary dispute between the two countries through exchange of territories. This ratification thus sealed an agreement signed by the then Indian Prime Minister Indira Gandhi and her Bangladeshi counterpart Mujib-ur-Rehman. When that path-breaking agreement was signed?

Answer 6: 1974

Question 7: Serena Williams (US) won her 20th Grand Slam title and third French Open women’s singles title at Roland Garros on 6 June 2015. Whom she defeated in the final?

Answer 7: Lucie Safarova (Czech Republic)

Question 8: Union Govt. on 5 June 2015 announced plans to establish country’s 13th major port in Maharashtra with an investment of Rs. 6,000 crore. This port would be established at which place near Mumbai?

Answer 8: Dahanu

Question 9: The ruling party of Turkey that was founded by President Tayyip Erdogan, suffered a major setback on 7 June 2015 as the party failed to win an outright majority in a parliamentary election for the first time. With this, Erdogan’s hopes of assuming greater power also suffered a major jolt. What is the name of this ruling party?

Answer 9: AK Party (Adalet ve Kalkınma Partisi)

Question 10: The Reserve Bank of India (RBI) on 8 June 2015 made which important announcement which is being seen as a significant move to provide a more flexible process for banks to recover bad loans?

Answer 10: It allowed banks to acquire 51% or more stake in companies defaulting after restructuring of their loans

Mock Test Online General Knowledge Test Current Affairs And Gk Questions

Mock Paper: India Post Postal Assistant/Sorting Assistant Recruitment Exam

Question 11: The World Health Organisation (WHO) during June 2015 declared India free of which infection which was much prevalent in the country at a period of time?

Answer 11: Maternal and Neonatal Tetanus

Question 12: Former Bihar Chief Minister Jitan Ram Manjhi on 11 June 2015 announced the decision to join the National Democratic Alliance (NDA) led by the BJP to fight the upcoming Bihar assembly elections. What is the name of his party that will contest the Bihar Assembly elections as a partner of the NDA?

Answer 12: Hindustan Awam Party (HAP)

Question 13: The US government has recently opened an investigation against two of the biggest Indian outsourcing companies, Tata Consultancy Services (TCS) and Infosys, for possible violations of H1-B visa rules. The possible visa rule violations of TCS and Infosys with regard to which US-based electric utility are being probed by the authorities?

Answer 13: Southern California Edison

Question 14: Which Indian business group came to news by clinching a multi-million dollar aerospace contract with European consortium Airbus at the ongoing Paris Air Show on 15 June 2015 and thus marking a major milestone in the ‘Make in India’ initiative?

Answer 14: Mahindra Group

Question 15: World famous Buddhas of Bamiyan in Afghanistan, which were destroyed in the Taliban in 2001, recently came to news again. Why?

Answer 15: A Chinese couple resurrected the giant Buddhas with 3D light projection technology in the empty cavities where they once stood

Question 16: Which PSU entity has become the sixth-largest mining company in the world in terms of market capital as disclosed in a recent report of PricewaterhouseCoopers (PwC)

Answer 16: Coal India Limited (CIL)

Question 17: On 16 June 2015, who became the first Indian footballer to score 50 international goals?

Answer 17: Sunil Chhetri

Question 18: Name which is Japan’s biggest mobile carrier entered into wind venture with Bharti Enterprises and Taiwas’sFoxconn Technology to form a Joint Venture to set up a solar and wind energy projects in India.

Answer 18: SoftBank.

Question 19: At which place India’s first AC DEMU train was launched?

Answer 19: Kochi

Question 20: With which India signs biggest wheat import deals in over a decade

Answer 20: Australia

Haryana SSC Recruitment For 946 Junior Engineer (JE) Posts

Haryana SSC Recruitment For 8394 Teacher Posts

Question 21: Which Indian auto company became the only Indian brand among the top five passenger vehicle company in India?

Answer 21: M&M (Mahindra & Mahindra)

Question 22: Vishwanathan Anand finished at which place in Norway Chess Tournament that concluded on 26 June 2015?

Answer 22: Second

5 (100%) 1 vote
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Copyright © 2014 - 2018 IndJobsPortal.In | Latest Govt Jobs 2018 | Bank Jobs 2018 | Latest Notifications | Railway Jobs 2018 | GK & Current Affairs 2018