Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, July Month

Hello Readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of July 2015 month from all categories:

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, June Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, May Month

Question 1: Country’s largest bank State Bank of India (SBI) on 30 June 2015 announced its tie-up with which travel company with an objective to capitalise on the business opportunities of the booming e-commerce and m-commerce ecosystem?

Answer 1: MakeMyTrip.com

Question 2: Prime Minister Narendra Modi on 1 July 2015 launched the “Digital India Week”, as part of the “Digital India” initiative to give India a big push in digital technology. What is the primary objective of “Digital India”?

Answer 2: To bridge the digital divide by bringing in large investments in technology manufacturing

Question 3: Indian economy crossed which landmark figure during 2014 as disclosed in the data released by the World Bank in Washington on 2 July 2015?

Answer 3: $2-trillion mark

Question 4: Which bank on 4 July 2015 became the first in the country to launch the MUDRA Card, under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) scheme?

Answer4: Corporation Bank

Question 5: A U.S. women from Washington State, became the first in last 12 years to die from a disease that was not prevalent in the country for a long time. Which disease is this? –

Answer 4: Measles

Question 5: What is the name of the Greek Finance Minister who resigned from his post on 6 July 2015 hours after Greeks voted resoundingly to reject the austerity terms of a bailout?

Answer 5: Yanis Varoufakis

Question 6: Who recently became the first-ever Arab woman Arab woman to officiate at Wimbledon?

Answer 6: Aseel Shaheen (Kuwait)

Question 7: Who was named as the first Chief of the Beijing-backed Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), which is being established as an alternative financial entity to the U.S. and Europe-dominated banking institutions?

Answer 7: Jin Liqun

Question 8: Global economy and financial markets, including India on 8 July 2015 saw new reasons for worry as the market meltdown in China reached worrying levels. For the first time global markets were affected by continued decline in China. What is the main reason for declining markets in China?

Answer 8: Reduction in demand which has threatened a huge slowdown in Chinese economy

Question 9: Who was appointed as the new Managing Director (MD) and Chief Financial Officer (CFO) of Sunil Bharti led-Bharti Enterprises?

Answer 9: Rahul Bhatnagar

Question 10: Who was named as the first Chairman of the soon to be opened Bandhan Bank, which announced its Board of Directors on 9 July 2015?

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, April Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, March Month

Answer 10: Ashok K. Lahiri

Question 11: The first officially acknowledged peace talks between the Government of Afghanistan and the Afghani Taliban were held on 7 July 2015. The Govt. of Pakistan hosted this initiative in a step towards ending more than 13 years of bloody civil war in Afghanistan. These peace talks were held at which place in Pakistan?

Answer 11: Murree (near Islamabad)

Question 12: India and the United States on 9 July 2015 signed an agreement to implement Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) to enable and facilitate smoother exchange of tax-related information between the two countries and fight tax evasion. This agreement will become effective from which date?

Answer 12: 1 October 2015

Question 13: Prince Saud al-Faisal of Saudi Arabia, who passed away on 9 July 2015, was respected worldwide for his vision and his contribution in making Saudi Arabia a strong political power. He looked after which ministry for his country?

Answer 13: Foreign Ministry

Question 14: What is the name of the indigeniously-developed supersonic surface-to-air missile that was formally inducted in the Indian Air Force (IAF) by Defence Minister Manohar Parrikar on 10 July 2015

Answer 14: “Akash”

Question 15: What is the name of the super typhoon that struck Eastern China on 11 and 12 July 2015 resulting in evacuation of 1.1 million people from affected areas and flooding in a few provinces?

Answer 15: Chan-hom

Question 16: Union Rail Minister Suresh Prabhu on 14 June 2015 inaugurated which newly constructed broad-gauge railway-line which is the first Non-Government Railway Project of Indian Railways?

Answer 16: Gandhidham-Tuna Tekra Port Rail Line (Gujarat)

Question 17: Which telecom giant from China recently won security clearance to manufacture telecoms equipment in India to thus become the first major Chinese brand to supply locally made products in the Indian market?

Answer 17: Huawei Technologies

Question 18: The Board for Control of Cricket in India (BCCI) on 20 July 2015 scrapped which over five-decade old domestic trophy from its calendar due to packed schedule?

Answer 18: Duleep Trophy

Question 19: Microsoft Corporation on 21 July 2015 reported a $3.2 billion quarterly net loss which is the biggest loss in company’s history. What was the main reason for this huge loss?

Answer 19: Writing down the Nokia phone business it acquired in 2014

Question 20: even Indian companies were listed among the world’s 500 largest companies in the Fortune Global 500 list for 2015 that was released on 22 July. Which Indian companies are these?

GCF Jabalpur Recruitment  For 437 Tradesmen, MTS & Other Posts

IGCAR Kalpakkam Recruitment For 108 Trade Apprentice, Scientific Officer & Other Posts

Answer 20: Indian Oil Corporation, Reliance Industries, Tata Motors, State Bank of India, Bharat Petroleum, Hindustan Petroleum and ONGC

Question 21: What is the name given to the Earth-like planet discovered recently by NASA’s Kepler telescope?

Answer 21: Kepler-452b

Question 22: A.P.J. Abdul Kalam, the 11th President of India and a pioneer of the country’s space and missile programmes, passed away on 27 July 2015. He passed away after collapsing during a lecture at the Indian Institute of Management (IIM) in Shillong (Meghalaya). In which year was he conferred with the Bharat Ratna, India’s highest civilian honour?

Answer 22: 1997

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.