Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, August Month

Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, August Month:

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest general awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of August 2015 month from all categories:

GSTES Recruitment Online Application For 255 Teacher Posts

NLC Recruitment Online Application For 350 Apprentice Posts www.nlcindia.com

August Month 2017 GK Current Affairs-

Question 1: Which city became the first city in Olympic history to be awarded both summer and winter Games after it was awarded the hosting of the 2022 Winter Olympics on 31 July 2015?

Answer 1: Beijing

Question 2: Which automobile group replaced Japanese auto giant Toyota to emerge as the world’s largest-selling vehicle maker in the first half of 2015?

Answer 2: Volkswagen (Germany)

Question 3: Union Govt. has earmarked how much fund for country’s Public Sector Banks (PSBs) over a period of four years as announced by the Finance Ministry on 1 August 2015?

Answer 3: Rs. 70,000 crore

Question 4: Who was elected as the new Chairman of the Life Insurance Council, the apex industry body of insurers in India, on 1 August 2015?

Answer4: S K Roy, Chairman LIC

Question 5: Which naval harbour on 1 August 2015 became the first in the country to get the Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System (IUHDSS), an automated system capable of detecting, identifying, tracking and generating warning for surface and underwater threats?

Answer 4: Kochi (Kerala)

Question 5: Union Govt. on 3 August 2015 stepped back from the controversy surrounding the draft Indian Financial Code (IFC) as it disowned the draft. It was disowned as the government felt that do not reflect the government’s views. What is the main controversy associated with this draft?

Answer 5: It seeks to dilute the RBI’s powers to regulate the foreign exchange and government bond markets and set monetary

Question 6: What is the name of the 13-day culture & cuisine festival that was inaugurated on 3 August 2015 in New Delhi, being organized as a part of Independence Day celebrations?

Answer 6: “Bharat Parv”

Question 7: India’s biggest telescope – Multi-Application Solar Telescope (MAST) was inaugurated on 4 August 2015. MAST would help in the study of movements of stars and sun even in day time. It has been installed at which place?

Answer 7: Udaipur (Rajasthan)

TSPSC Recruitment For 563 Assistant Engineer AE Posts

Telangana RBSK Recruitment For 1330 Medical Officers Ayush Doctors

Question 8: What major decision was taken by the Union Cabinet to improve the financial position of state-run Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) on 5 August 2015?

Answer 8: It gave its ‘in-principle’ approval for hiving off BSNL’s tower assets into a separate company

Question 9: What is the total forest cover in India as per the recently released India State of Forest Report-2013?

Answer 9: 21.23%

Question 10: The NITI Aayog has started an initiative to engage the states of the Indian Union on six important issues pertaining to governance and finance. This includes the initiative to prune their administrative structure to improve their efficiency and governance. What is the name given to this ambitious initiative?

Answer 10: NIYATAM

Question 11: Year-long birth centenary of which famous Hindi writer, playwright and actor was initiated on 8 August 2015?

Answer 11: Bhisham Sahni

Question 12: What step was taken by the Reserve Bank of India (RBI) after Rupee’s value slid to almost 23-month low on 12 August 2015?

Answer 12: It intervened by selling US dollars through PSU banks

Question 13: Indian Prime Minister Narendra Modi on 17 August 2015 visited which city of UAE which is world’s first zero-carbon and car-free smart city?

Answer 13: Masdar

Question 14: India’s most popular scooter – the Honda Activa, during August 2015 achieved what landmark achievement to make its name in country’s automobile history?

Answer 14: It became country’s first ever scooter brand to cross sale figure of 1 crore units

Question 15: Who on 19 August 2015 was selected as the new President of the International Amateur Athletics Federation (IAAF), the global governing body for athletics?

Answer 15: Sebastian Coe (Britain)

SPIPA Recruitment For 340 Civil Service Exam Vacancy spipa.gujarat.gov.in

BCCL Recruitment For 248 Staff Nurse Technician Posts

Question 16: The Union Govt. on 18 August 2015 announced that the Bharat Stage-IV (BS-IV) emission norms would become applicable in the rest of the country from 1 April 2017. The move from BS-III to -IV is supposed to halve the particulate matter from cars (0.0250 g per km) and reduce pollution. When BS-IV norm was first introduced in the country?

Answer 16: April 2010

Question 17: Which new practice in training of IAS officers has been put into effect recently?

Answer 17: The trainee IAS officers will now serve as assistant secretaries in different Union ministries before taking up postings in their respective state cadres

Question 18: Union Govt. on 24 August 2015 divested 10% of its stake in which public sector undertaking?

Answer 18: Indian Oil Corporation

Question 19: During August 2015, the Union Govt. launched a telemedicine initiative for rural areas in collaboration with Apollo Hospitals under which people can consult doctors through video link. What is the name given to this initiative?

Answer 19: SEHAT

Question 20: Aurangzeb Road, one of Delhi’s most elite addresses, will be renamed after which personality, as decided by the New Delhi Municipal Corporation (NDMC) on 28 August 2015?

Answer 20: Dr. APJ Abdul Kalam

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.