Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions, April Month 2015

Current Affairs Questions Month Wise Current Affairs and General Knowledge Questions April Month 2015 Gk and Current Affairs

Hello readers welcome to the site of Indjobsportal.in, which brings General Knowledge and Current affair Materials, For some Competitive exams, Governments Recruitments, SSC, IBPS and Other, Current Affairs And General Knowledge is the Determined Part of exams, So You have to stay updated in latest General awareness and GK knowledge.

Here Are Given All general knowledge Question/Answers, amazing general awareness Questions and Useful information about most popular matters Of April 2015 month from all categories:

Current Affairs for Civil Services IAS / PCS and all other Examination

Objective General Knowlegde & Current Affairs

Question 1:  What is the name of the first direct container vessel from India to Qatar which arrived at Doha on 31 March 2015 as part of a non-stop service launched to facilitate swift trade between the two countries?

Answer 1: M.S. Convent

Question 2: What will be the name of the new capital of Andhra Pradesh as approved by the Cabinet of the state on 1 April 2015?

Answer 2: Amaravathi

Question 3: The State Bank of India (SBI) on 31 March 2015 announced plans to divest 10% stake in its life insurance arm SBI Life. Which foreign financial entity is the minority partner in SBI Life?

Answer 3: BNP Paribas Cardif (France)

Question 4: Indian badminton ace Saina Nehwal was officially crowned as No. 1 woman Badminton player in the world on 2 April 2015. She replaced which Chinese player from top spot?

Answer4: Li Xuerui

Question 5: Super Typhoon Maysak struck which sparsely populated country in the east of the Philippines on 4 April 2015 resulting in death of 9 people?

Answer 5: Federated States of Micronesia

Question 6: Who was appointed as the new Chairman of the Indian Premier League (IPL) Governing Council on 6 April 2015 to replace Ranjib Biswal?

Answer 6: Rajeev Shukla

Question 7: Which PSU sector bank on 7 April 2015 signed an agreement with Life Insurance Corporation (LIC) to provide insurance cover to its savings account holders under the Prime Minister’s Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJBY) scheme?

Answer 7: Dena Bank

Question 8: Which US state on 7 April 2015 became the first one in the country to impose a ban on a common second-trimester abortion procedure?

Answer 8: Kansas

Question 9: Which entity has become India’s newest public sector undertaking (PSU) during April 2015 after Union Govt. increased its stake to over 51% in this entity?

Answer 9: IFCI Limited

Question 10: Which company became the first Indian private company since the year 2000 to list overseas as it recently made its debut on US stock exchange NASDAQ?

Answer 10: Videocon D2h

Objective – General Knowledge : Chapterwise Collection

IBPS – Common Recruitment Process Specialist Officers IT Officer Scale 1 & 2

Question 11: Air Chief Marshal Hrushikesh Moolgavkar, who was Chief of Air Staff of the Indian Air Force (IAF) from 1976 to 1978, passed away at the age of 95 in Pune on 9 April 2015. What important flying history was associated with him?

Answer 11: He was among the first three Indian pilots to fly faster than sound

Question 12: The Nobel-winning legendary German writer Gunter Grass passed away on 13 April 2015 at the age of 87 years. He was best known for his first novel “The Tin Drum” that was published in 1959. In which year he won the Nobel Prize for Literature?

Answer 12: 1999

Question 13: First anniversary of the horrific abductions of over two hundred girls by Nigerian militant Islamist group Boko Haram was observed all over the world on 14 April 2015. This incident took place in which town of the country?

Answer 13: Chibok

Question 14: Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) has recently come out with new corporate agency norms under the new exposure draft. Under this IRDA has proposed to allow each of the corporate agents to sell policies of a maximum of three life insurers and three general insurers, besides a host of other changes. The insurance industry has been virtually divided on this norm. What is the present IRDA norm on this issue?

Answer 14: At present corporate agents are allowed to sell policies of only one life insurance and one non-life insurance company

Question 15: What is the new name of ‘Tourist Visa on Arrival-Electronic Travel Authorization’ (the online visa scheme for travellers), which was renamed on 14 April 2015?

Answer 15: ‘e-Tourist Visa’ (eTV)

Question 16: Telecom equipment major Nokia will acquire which French telecommunications firm for around $16.6 billion as announced on 14 April 2015?

Answer 16: Alcatel-Lucent

Question 17: In an important chapter in women empowerment in Delhi, for the first time a female driver was appointed in the bus service of the Delhi Transport Corporation (DTC). What is her name?

Answer 17: Venkadarath Saritha

Question 18: Who was elected as the new General Secretary of the Communist Party of India (Marxist) on 19 April 2015 at party’s 21st Congress held in Visakhapatnam?

Answer 18: Sitaram Yechury

Question 19: ICICI Bank on 20 April 2015 launched a new payment service called ‘Tap-n-Pay’ which enables customers make over-the-counter payments without using cash. This first-of-its-kind payment service was launched in collaboration with which IT company?

Answer 19: Tech Mahindra

Question 20: During April 2015 which country’s magnetic levitation train broke its own world speed record by touching speed of 603km/h (374mph) in a test run?

Answer 20: Japan

Question 21: Which international news channel was forced to go off air in India for five days from 22 April 2015 as the government penalised it for repeatedly showing wrong maps of the country?

Answer 21: Al Jazeera

UGC University Grants Commission NET/SET For Lectureship Exam (Paper I)

General Studies for Civil Services Preliminary Examination Paper – II

Question 22: The Hubble Telescope completes 25 years of its launch on 24 April 2015. It has provided breathtaking images, produced fundamental discoveries and brought about a paradigm shift in our understanding of the universe since its launch in 1990. This iconic telescope is a joint venture between which two space entities?

Answer 22: NASA and the European Space Agency (ESA)

Question 23: What is the name given to Indian Army’s relief and rescue operation in Nepal that was launched after the devastating earthquake in the country on 25 April 2015?

Answer 23: Operation Maitri

Question 24: According to the 2015 World Happiness Report published by the United Nations (UN) during April 2015, which country is the happiest country in the world?

Answer 24: Switzerland

Question 25: n a sudden development, Saudi King Salman bin Abdulaziz on 29 April 2015 sacked his younger half brother as crown prince. Who was appointed as the new heir apparent?

Answer 25: Deputy Crown Prince Mohammed bin Nayef (the nephew of the King)

2.0
02
Spread the love

1 Comment

Add a Comment
  1. kindly provide gk 13 month

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.